Un membru al familiei se îmbolnăvește de o boală incurabilă; vecinul tău are nevoie de Isus, însă de fiecare dată când vrei să-i vorbești despre El, îți întoarce spatele; o națiune se destramă pentru că oamenii merg pe căi greșite. Dar ce putem face în toate aceste situații?

De cele mai multe ori, problemele pe care le întâmpinăm sunt prea mari pentru noi. Oricât ne-am strădui, nu putem rezolva aceste probleme prin propriile noastre puteri. În vremuri ca acestea, este momentul să ne întoarcem către Dumnezeu prin intermediul rugăciunii de mijlocire.

Ce este mijlocirea?

Prin rugăciunea de mijlocire pledezi înaintea lui Dumnezeu pentru nevoile tale sau nevoile aproapelui tău. Dar este mai mult decât atât. Prin mijlocire te prinzi de voia lui Dumnezeu, refuzând să-i dai drumul până nu primești rezolvare. Mijlocirea este un război – cheia bătăliei lui Dumnezeu cu privire la viața noastră a cărei câmp de luptă nu este pe acest Pământ. Biblia spune: ”Căci noi n-avem de luptat împotriva cărnii și sângelui, ci împotriva căpeteniilor, împotriva domniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutăţii care sunt în locurile cerești.“ – Efeseni 6:12

Rugăciunea de mijlocire se desfășoară în lumea spirituală, acolo unde bătălia pentru viața noastră, familiile noastre, prietenii noștrii și națiunea noastră este câștigată sau pierdută.

Un plan de luptă

Dacă ești născut din nou, ești fiul sau fiica lui Dumnezeu (vezi Ioan 1:12). În calitate de copil al lui Dumnezeu, tu ești în legătură directă cu El. Oricând poți veni în prezența Sa cu îndrăzneală (vezi Evrei 4:16).

Acestă intrare minunată pe care o avem la Dumnezeu este baza mijlocirii noastre. Odată intrat în prezența Lui, vei descoperi planul de bătaie pe care îl are gata pregătit pentru situația în care te afli. Uneori numai simpla rugăciune nu e de-ajuns, ai nevoie de o țintă în rugăciunile tale!

Să descoperi planul lui Dumnezeu, tot ce trebuie să faci este să ceri acest lucru. Biblia spune: ”Dacă vreunuia dintre voi îi lipsește înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă și fără mustrare, și ea îi va fi dată.“ (vezi Iacov 1:5). Când Îi cerem înțelepciune, atunci dorințele Lui devin centrul rugăciunilor noastre. ” Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută și desăvârșită.“ – Romani 12:2

Înarmat pentru luptă

Rugăciunea de mijlocire este o treabă serioasă, și la fel ca și soldații ce se pregătesc de luptă, nu putem înfrunta dușmanul lăsându-ne armele în urmă. De aceea trebuie să mergem la luptă gata înarmați pentru un conflict spiritual (vezi 2 Corinteni 10:3,4).

Mai întâi de toate, trebuie să știi că El are orice situație sub control. Isus este ”mai presus de orice domnie, de orice stăpânire, de orice putere, de orice dregătorie și de orice nume care se poate numi nu numai în veacul acesta, ci și în cel viitor.“ (vezi Efeseni 1:21). El este Regele regilor și Domnul domnilor. Apoi ”Îmbrăcaţi-vă cu toată armătura lui Dumnezeu“ ca să fii gata să lupți cu armele lui Dumnezeu. Acestea sunt arme de război ce pot dărâma întărituri din lumea spirituală (vezi 2 Corinteni 10:3,4). Aceste arme te vor proteja împotriva atacurilor care cu siguranță vor veni asupra ta atunci când pornești în bătălia spirituală.

Apoi, oprește lucrarea Satanei, știind că Isus ți-a dat autoritate să învingi puterea dușmanului tău (vezi Luca 10:19). Dacă Dumnezeu îți arată identitatea unor puteri spirituale, folosește autoritatea pe care ai primit-o împotriva acestor puteri în numele lui Isus. Întotdeauna să-ți amintești ca ”Cel ce este în voi este mai mare decât cel ce este în lume.“ (vezi 1 Ioan 4:4).

În final, pe măsură ce înaintezi în acestă luptă spirituală, fii liniștit știind că nu ești singur: Isus mijlocește pentru tine deasemenea! Biblia spune despre Isus următoarele: ” De aceea și poate să mântuiască în chip desăvârșit pe cei ce se apropie de Dumnezeu prin El, pentru că trăiește pururea ca să mijlocească pentru ei. “ (Evrei 7:25, deasemenea vezi Romani 8:26,27,34).

Neclintit în luptă

Rugăciunea de mijlocire este o rugăciune care nu renunță, este acea rugăciune care suportă toate loviturile și depășește fiecare obstacol. Este rugăciunea care merge până acolo că obține favoarea lui Dumnezeu indiferent de situația în care ne aflăm (vezi Filipeni 3:12).

Acest tip de rugăciune este cheia cu ajutorul căreia vom vedea schimbări dramatice în viețile noastre și ale celor din jur. Isus ne-a dat un model minunat de mijlocire în povestea prietenului insistent. Este vorba despre un prieten care bate la ușa vecinului său la miezul nopții și-i cere trei pâini. În primă instanță vecinul nu vrea să se dea jos din pat pentru al său prieten, dar Isus relatează: ” chiar dacă nu s-ar scula să i le dea, pentru că-i este prieten, totuși, măcar pentru stăruinţa lui supărătoare, tot se va scula și-i va da tot ce-i trebuie.“ – Luca 11:8. Prin această pildă Isus vrea să te motiveze să continui să ceri, să continui să cauți și să continui să bați la ușă. La vremea hotărâtă de Dumnezeu, în persistența ta, prin rugăciunea de mijlocire, vei reuși să culegi roade spitiuale în viața ta și a celor din jurul tău!

 

 

Luptând pentru națiune

De-a lungul Bibliei, Dumnezeu a căutat mereu oameni care sunt gata să se lupte în această bătălie spirituală pentru pământul lor. În Ezechiel Dumnezeu spune: ”Caut printre ei un om care să înalţe un zid și să stea în mijlocul spărturii înaintea Mea pentru ţară, ca să n-o nimicesc, dar nu găsesc niciunul!“ (vezi Ezechiel 22:30).

Prin mijlocire poți să lupți în ofensivă în această luptă spirituală zidind comunitatea în care te afli, națiunea și lumea din jurul tău. Pe măsură ce urmeazi chemarea lui Dumnezeu de a te ridica și a-ți ocupa poziția în câmplul de luptă, El promite vindecare națiunii (vezi 2 Cronici 7:14).

Alăturându-te în luptă

Dumnezeu îi cheamă pe creștini să se alăture Lui în bătălia pentru această lume – aceea de mijlocire. El nu caută războinicii perfecți, ci vrea inimi care doresc ca voia Lui să se facă pe acest pământ. Tot ce trebuie să faci e să te întorci către Dumnezeu rostind o rugăciune ca aceasta: ”Tată, vin în prezența Ta și-Ți cer să-mi dai o inimă de mijlocitor. Ajută-mă să fiu perseverent în rugăciune până cand voi vedea rezultatele. Îți mulțumesc pentru aceste arme de război spiritual și pentru credincioșia Ta față de mine. În numele lui Isus, amin.

Cuvântul lui Dumnezeu despre mijlocire

”Măcar că trăim în firea pământească, totuși nu ne luptăm călăuziţi de firea pământească. Căci armele cu care ne luptăm noi nu sunt supuse firii pământești, ci sunt puternice, întărite de Dumnezeu ca să surpe întăriturile.“ – 2 Corinteni 10:3-4

Referințe pentru studiu biblic

► Isaia 59:16; Galateni 6:2; 1 Timotei 2:1 – Despre responsabilitatea noastră de a mijloci

► Geneza 18 – Despre importanța credincioșilor neprihăniți

► Isaia 58:6,7 – Despre nevoia de mijlocire

► Romani 8:26-34 – Despre ajutorul în mijlocire

► Efeseni 6 – Armura lui Dumnezeu în lupta spirituală

Sursa: CBN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *