“Avem nevoie de rugăciune pentru că nu-i la modă.
Iar noi nu trebuie să fim la modă. Atunci când vorbim de rugăciune sunt multe obstacole, multe blocaje şi la prea puțini le este drag zidul.

Atitudinea e importantă în rugăciune.
Atitudinea faţă de Dumnezeu e dată de cuvântul anadeian, care înseamnă mai mult decât perseverenţă, înseamnă un tupeu sănătos. Credem că suntem foarte smeriţi dacă nu cerem nimic, dar întreaga Scriptură e plină de “întrebaţi, cereţi, căutaţi si bateţi”.
Avem o atitudine proastă şi faţă de noi înşine.

Dacă nu te crezi vrednic să primeşti binecuvântarea, fii pe pace, nu o vei primi. Oricum, nu prin meritele noastre avem ceva. De aceea Pavel ni se pare un tip încrezut, ca Ilie pe vremuri, ce “la cuvântul lui” închidea Cerul şi-l deschidea ca pe o umilă garsonieră dintr-un bloc de nefamilişti.
Atitudinea faţă de alţii are de-a face cu iertarea. Dacă nu-i ierţi pe alţii nu vei primi nici tu iertare( Matei 6:15), iar atitudinea de neiertare blochează răspunsul la rugăciune, făcându-te total nevrednic de el.

Păcatul e o barieră sănătoasă. Păcatele noastre pun un zid de despărţire între noi şi Dumnezeu – atunci mâna lui Dumnezeu devine scurtă şi nu mai poate să dea pâinea peste zid. Poate doar să o arunce, ca la câinii violenţi. Egoismul e un alt impediment. Prima rugăciune a Bibliei consemnată în dreptul lui Avram e profund egoistă: ”Doamne, ce-mi vei da?” Sigur că pe parcurs Avram s-a mai pocăit şi-l vedem in Geneza 18 cum se roagă pentru Sodoma şi pentru nepotul Lot.

Mândria de asemenea nu-i profitabilă. Când în Luca 18 un fariseu se duce la rugăciune la Templu, se întâlneşte cu un vameş care-şi făcuse din piept tobă. Amândoi se rugau. Fariseul se ruga lui însuşi, iar vameşul lui Dumnezeu. Răspunsul a fost pe măsură, pentru că Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har.

Când am fost tânăr mă rugam să schimbe Dumnezeu lumea. Când m-am maturizat am cerut ca Dumnezeu să-i schimbe pe alţii. Acum, când mă leg la şireturi cu greutate, mă rog ca Dumnezeu să mă schimbe pe mine.”

Pastor Vladimir Pustan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *