Nu crede orice vorbă și nu da crezare oricărui duh, ci cercetează toate lucrurile cu băgare de seamă și cu răbdare; căci, vai, ce ne place a crede și a vorbi de alții mai degrabă de rău decât de bine: atât de slabi suntem. Nu tot așa este însă cu oamenii desăvârșiți: ei nu cred pe oricine și orice, căci știu bine cât de pornită spre rău este firea pământească și cât este de nechibzuită la vorbă.

A nu fi pripit în lucrurile tale și a nu fi șovăielnic în părerile tale este o mare înțelepciune. Înțelepciune este iarăși a nu crede tot ce spun oamenii și a nu duce îndată la urechile altora cele auzite sau crezute. Sfătuiește-te cu omul înțelept și curat la suflet și lasă-te mai bine condus de unul mai bun decât tine, decât să te iei după capul tău. Viața curată face pe om înțelept după voia lui Dumnezeu și încercat în mai multe lucruri. Cu cât vei fi mai smerit și mai supus lui Dumnezeu, cu atât vei avea mai multă înțelepciune și mai multă pace.

Thomas A Kempis tradus de Constantin Moisa (1994). IMITATIO CHRISTI – Urmând pe Cristos . București: Editura Stephanus . pagina 12.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *