Isaia 46:8 ”Ţineţi minte aceste lucruri, şi fiţi oameni! …”

Când vorbim despre criză (individuală sau colectivă) trebuie să știm că aceasta reprezintă un eveniment cu impact major asupra vieții individului sau comunității.
În funcție de cum este gestionată, criza se poate solda cu urmări negative (stări depresive, nevroze… ) sau pozitive (persoana/comunitatea utilizează informațiile/lecțiile primite pentru a-și conduce ulterior viața într-o maniera constructivă). În oricare dintre situații, crizele sunt trăite cu greutate întrucât spectrul emoțional ce le însoțește este foarte variat și intens.

O astfel de criză, cu un puternic impact psihic și emoțional, este și această pandemie de coronavirus care aduce cu ea, pe lângă teama de îmbolnăvire sau chiar frica de moarte, o serie întreagă de măsuri sociale restrictive ce impun limite la care nu ne-am fi gândit vreodată că le vom putea face față.

În fața acestor situații limită, de foarte multe ori așteptările noastre se concentrează pe autorități, conducere și lideri din toate domeniile, pentru a găsi soluții ce sunt menite să vină în întâmpinarea și chiar soluțioarea crizei. (Personal, din punct de vedere spiritual o astfel de așteptare o am din partea Patriarhiei Ortodoxe sau a Liderilor Cultelor Religioase printr-un comunicat ce ar putea conține un mesaj de încurajare în aceste vremuri dar și de mobilizare a credincioșilor pentru a putea depăși împreună criza. De la declanșarea pandemiei însă, până în prezent, nu există nicio apariție tv a Patriarhului Daniel sau a Președintelui vreunui cult religios care să aducă un astfel de mesaj). No comm …

Am identificat în aceste vremuri tulburi, patru tipuri de persoane cu reacții diferite față de această criză mondială cu răsfrângere individuală!

Un prim tip este… IGNORANTUL care spune ”Ce virus dom’le, vezi de treabă!!!” Este omul iresponsabil (precum cel care și-a infectat propria familie dar și un spital întreg). Din această categorie fac parte și unii din aceia care, venind din ”zonele roșii”, au declarat la intrarea în țară că ”nu-i sperie niciun virus…” (dacă nu v-ați speriat așa tare de ce v-ați reîntors !?!) iar acum umblă liniștiți printre semenii lor expunându-i riscului de îmbolnăvire și chiar deces. Dragi ignoranți, MOARTEA ESTE O REALITATE și din păcate atât în Italia cât și în Spania dar și în multe alte țări afectate, mor oameni zilnic !!! Deși ar trebui să se roage în astfel de situații, IGNORANTUL însă n-o va face.

Al doilea tip este… CONSPIRAȚIONISTUL care spune ”Au scăpat ăștia un virus din laborator și fac experimente pe noi !?” Este omul care pretinde (doar pretinde, nu înseamnă că și are…) acces la dosare secrete ale omenirii, știe el un sertar cu documente ”Top Secret” și ”împărtășește cu restul lumii” din teoriile lui. Nici pe rugăciunea lui nu te poți baza deoarece teoriile conspiraționiste din mintea lui l-au incapacitat spiritual să mai poată face acest lucru. Pentru el este inutil deoarece ”ăștia” sau ”ei” (cine sunt nici el nu știe de altfel…) vor face oricum tot ce vor așa că ”eu de ce să mă mai rog!?”

Al treilea tip este… FATALISTUL care vede în toate lucrurile… sfârșitul lumii. De aici și profețiile care mai de care mai inspăimântătoare precum și verdictele emise de astfel de persoane. Acesta din urmă, spre deosebire de ignorant și conspiraționist, se va ruga dar nu într-un mod corect biblic ci într-un mod egoist încercând să înduplece prin rugăciunile lui divinitatea să-l ierte și să-l accepte !!!

Al patrulea tip este… ECHILIBRATUL, omul de dorit în astfel de momente. Este o persoană responsabilă, real optimistă, nu se lasă cuprinsă de panică, reușește să vadă dincolo de situație și mai mult, stabilitatea spirituală și emoțională îi oferă posibilitatea de a-i ajuta pe cei din jur. Pe rugăciunea lui te poți baza deoarece atunci când se va ruga o va face atât pentru el cât și pentru semenul său, potrivit cu nevoile pe care acesta le are.

Dragul meu cititor, tu din care categorie faci parte?! Poate conta Dumnezeu și semenul tău pe rugăciunea ta ?!
Până la urmă TOTUL VA FI BINE, însă atitudinea pe care o manifestăm azi, va fi CV-ul nostru de mâine înaintea lui Dumnezeu și a semenilor noștri…

Haideți SĂ FIM OAMENI ! 🙏 😇

1 Corinteni 14:20 ”Nu fiţi copii la minte; ci, la răutate, fiţi prunci; iar la minte, FIŢI OAMENI mari.”
1 Corinteni 16:13 ”Vegheaţi, fiţi tari în credinţă, FIŢI OAMENI, întăriţi-vă!”

#safimoameni

Christian Dragomir

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *