Cu siguranță lumea noastră s-a schimbat. Ieși cu frică din casă că nu vrei să ai COVID-19, alergi printre rafturile goale ale magazinelor, știrile sunt depresive și ești zi de zi bombardat de postări de cei cu care ești conectat în mediul online. Și parcă nu ar fi de-ajuns, știrile false s-au înmulțit peste măsură! Toți prietenii tăi creștini postează și distribuiesc pe platformele de socializare proorocii, articole apocaliptice, știri “creștine” neverificate, cică Vladimir Putin atacă România iar guvernele vor să reducă populația. 99% din toate aceste informații nu sunt verificate dacă provin din surse autentice. Ai primit o postare cu un titlu “interesant”, a fost postată de un creștin și deci…crezi că este o informație credibilă și trebuie să o postezi și tu crezând că faci vreun favor.
Dacă te regăsești în cele de mai sus și faci și tu la fel te îndemnăm să te oprești. Nu mai posta nici un articol până nu știi că sursa este una credibilă. Faptul că toți prietenii tăi postează nu înseamnă că informația este demnă de crezut. Biblia ne îndeamnă prin Exodul 23:1b să nu împrăștiem fake news (știri false) și informații false. Porunca lui Dumnezeu din Exodul ne responsabilizează să facem cercetări ca să ne asigurăm că ce transmitem mai departe fie prin viu grai sau prin metode online este și adevărat! Unii oameni pot fi creduli și pot lua decizii importante în viață pe baza zvonurilor neadevărate pe care tu le-ai împrăștiat, decizii care le pot pune viața în pericol. Fiecare individ în parte este responsabil pentru de a verifica dacă o informație este demnă de crezut sau nu (vezi Fapte 17:11).

O altă problemă pe care o întâlnim zi de zi în mediul evanghelic online este distribuirea continuă a proorociilor. Nu contestăm că Dumnezeu vorbește prin prooroci, însă așa cum am relatat mai sus este important ca înformația să fie credibilă. Poate vei spune: «Cum adică? O proorocie este o informație, o avertizare care vine din partea lui Dumnezeu! ». Așa este! Însă Biblia ne avertizează că în vremurile din urmă vor fi și prooroci mincinoși. Dacă primești pe WhatsApp sau Facebook o proorocie, tu nu știi cine a rostit-o, nu știi dacă proorocul are în viața lui fapte vrednice de pocăință, nu știi dacă acea persoană are o viață curată înaintea lui Dumnezeu și înaintea comunității de creștini din care face parte. Proorocul, și nu numai, trebuie să aibă mai întâi de toate FAPTE VREDNICE DE POCĂINȚĂ!!! Pastorii, lideri bisericești nu sunt scutiți de veghere când vine vorba de transmitere a informații de orice fel chiar și sub forma proorociilor.

În vremurile în care trăim este mai mult decât important ca informațiile pe care le transmiți să fie verificate, adevărate și clare pentru a fi de folos celor care le primesc.

Fie ca Dumnezeu să ne ajute să fim lumini chiar și pe internet, să fim niște oameni care zidesc chiar și în mediul online, iar pentru aceasta este nevoie ca tot ce postăm, tot ce distribuim să provină din surse autentice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *